FORUM SA - North Macedonia - country outlook

Επιχειρηματική αποστολή της FORUM ΑΕ στην Βόρεια Μακεδονία

Με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς χαρακτήρα των εκθέσεών της, η FORUM ξεκίνησε δυναμικά τη χαρτογράφηση συγκεκριμένων ξένων αγορών, με δυνητικό εμπορικό ενδιαφέρον για τους εκθέτες της. Πρώτη στάση ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

 Το ταξίδι οργανώθηκε από το τμήμα εξωστρέφειας της FORUM και αποτελεί το πρώτο από μια σειρά αντίστοιχων αποστολών, που στοχεύουν στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ όλων των εκθεσιακών διοργανώσεων της εταιρείας (FOOD EXPO, HORECA, XENIA, AΡΤΟΖΑ, FOOD TECH, GLOBAL PACK). Η τριμελής αποστολή, στα πλαίσια αυτοψίας της αγοράς, πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επαφών με θεσμικούς φορείς, αλλά και με επιχειρηματίες της γείτονος χώρας. Βασικό συμπέρασμα των επαφών τους, είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί μία παρθένα αγορά, ραγδαία αναπτυσσόμενη, με τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους κλάδους των Τροφίμων, των Ξενοδοχείων, της Αρτοποιίας, αλλά και της Μεταποίησης.

FORUM SA meeting
Association of Bakery and Packaging

Θεσμικές επαφές

Ο κύκλος των θεσμικών επαφών άνοιξε με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα με την κα. Αναστασία Ζωγράφου, Σύμβουλο ΟΕΥ Α’ και τη σύμβουλο Πρεσβείας Α’ και εκτελούσα χρέη πρέσβη, κα Τζίνα Ανδρεάδη. Και οι δύο σημείωσαν μεταξύ άλλων πως  λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που γνωρίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανάγκη για τεχνολογία στον αγρό-διατροφικό τομέα, αλλά και στους μετέπειτα κλάδους μεταποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κος Άρης Βλάχος, πρόεδρος του Hellenic Business Association  και πρώην πρόεδρος Ελληνικών Επενδύσεων στις Βαλκανικές χώρες, επιβεβαίωσε κατά τη συνάντησή του με την ελληνική αποστολή, το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών επαφών. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον κο Bekim Emini CEO του INVEST NORTH MACEDONIA, του οργανισμού που αποτελεί τον επίσημο κυβερνητικό φορέα προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων για την αγορά της Βορείου Μακεδονίας, αλλά και οι επαφές με την κα Daniela Mihajlovska, της Ένωσης Ξενοδόχων και τον κο Antoni Peshev, Διευθυντή του εκεί Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τέλος, κομβικές ήταν και οι συναντήσεις με τους κους Ilija Pavlickovski, πρόεδρο της Ένωσης Αρτοποιών, αλλά και Vasko Ristovski, εκπρόσωπο της Ένωσης Συσκευασίας Βόρειας Μακεδονίας, στη διάρκεια των οποίων αναδείχτηκε η ανάγκη για μηχανήματα συσκευασίας στον αγρό-διατροφικό τομέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Επιχειρηματικές συναντήσεις

Πέρα από συναντήσεις με θεσμικούς φορείς, η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε και μια σειρά επαφών με τους επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία. Ακολούθησαν συναντήσεις με τους κκ Δημήτρη Βεργίτση, CEO της CANDIA LLC, ο οποίος διοχετεύει ελληνικά προϊόντα στην εκεί αγορά μέσα από το delicatessen κατάστημά του με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αποτελεί και τον αντιπρόσωπο για γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως ΑΒΕΑ, Μύλοι Κρήτης, Μέλι Καλοκύρη και BIOXYM. Ακολούθησε συνάντηση με τον κο Βασίλειο Πόδα, CEO της PLATAMONAS FISH (εισαγωγικής εταιρείας ελληνικών φρέσκων ψαριών και θαλασσινών), Trajce Petrovski, Deputy Commercial Officer της TINEX και Marjan Gjoorsev, Product Manager της TINEX, της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας supermarket στη γειτονική χώρα και Ana Tanevska Gjorgjievska, Deputy General Manager της Holiday INN και ιδιοκτήτρια αλυσίδας ξενοδοχείων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση με τον κ. Doncho Nacev, Ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Arbo Travel, αλλά και η συζήτηση με τον κο Ognen Ognenovski, επικεφαλή της εταιρείας κλαδικών μελετών TARGET GROUP, και Petar Denkovski, General Manager της μεγαλύτερης αλυσίδας super market σε Β.Μακεδονία και Σερβία. Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με την κα Biliana Mitzeska και τον κο Stetan Zistevski της αλυσίδας φαρμακείων ZEGIN, με 165 καταστήματα όλα με ξεχωριστό food section, αλλά και με τους ανθρώπους της εταιρείας ZITOLEB, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοποιίας, κ. Branko Risteski (General Manager) και κ. Dejan Angelovski (Regional Manager). Η πολυήμερη ελληνική αποστολή, η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων διερευνητικών ταξιδιών σε σημαντικές αγορές- στόχους για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία ανοίγοντας δρόμους στην ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Επόμενη στάση, η Αλβανία.

Μοιραστείτε το άρθρο:
espan banner espan banner